zouttherapie

Onze zoutstal of zeeklimaatstal

Stal catharina-hoeve heeft een speciaal ingerichte stal voor zout-inhalatie. De zogenoemde zoutstal. Een behandeling in de zoutstal duurt 45 minuten.  Het paard ervaart geen extra stress door de verneveling. Dit is geluidsloos.
Na de zoutstal gaan we ca 20 minuten stappen met het paard.
Op deze manier raakt het paard snel verlost van loszittend en overtollig slijm.

Hoe werkt inhalatie bij paarden?

Bij het inademen ademen paarden medicatie of zoutoplossingen in de vorm van in water oplosbare stoffen in. De vernevelaar vernevelt deze actieve ingrediënten tot de kleinste deeltjes, waardoor ze bijzonder goed de ademhalingsorganen kunnen bereiken. Via de neusgaten van de paarden komen ze diep in de bronchiën. Dus de grootte van de deeltjesdruppels is belangrijk. Als deze te groot of te klein zijn, bereiken ze hun bestemming niet en verflauwt het heilzame effect.

Onze speciale ultrasone vernevelaar, vervaardigd in Duitsland, genereert een droge, fluweelachtige en inadembare zoutnevel, waarvan de deeltjesgrootte zo klein is dat deze in de longblaasjes kan doordringen, d.w.z. diep in het laagste deel van de luchtwegen. Hierdoor kunnen de actieve ingrediënten zelfs hardnekkig slijm oplossen.

Positieve effecten zouttherapie

Met inhalatie kun je bestaande luchtwegaandoeningen verbeteren en preventieve ondersteuning bieden in moeilijke tijden, bijvoorbeeld tijdens het voor- en najaar. Zo vergroot u de gezondheid en het welzijn van uw paard. Regelmatig  zouttherapie is ook gunstig voor gezonde paarden. De fijne nevel wordt ook over het hele huidoppervlak geabsorbeerd, welk een gunstig effect heeft op de vacht en huid.

Inademen met het speciale dode zeezout: wellness voor je paard.

 Onze speciaal geproduceerde en extra verrijkte zout is 100% natuurlijk en uniek in samenstelling. Met ons unieke zout hebben we de kracht van de Dode Zee als natuurlijke hulpbron benut. Het zout voorziet het lichaam niet alleen van waardevolle mineralen en sporenelementen, maar heeft ook een decongestivum(=middel wat slijmvliezen doet slinken) en ontstekingsremmende werking. Tegelijkertijd verbetert zout (uiteraard in de juiste concentratie) de bloedcirculatie, reinigt het de huid, stimuleert het wondgenezing en heeft het ook een desinfecterende werking op huidonzuiverheden. Een studie met de Universiteit van Graz testte het door ons gebruikt zout op zijn effectiviteit en toonde aan dat dit dode zeezout ook oxidatieve stress (link voor uitleg) vermindert.

Dit dode zee-zout is rijk aan magnesium-, calcium-, natrium- en kaliumzouten en sporenelementen.
Het resultaat: een stimulerend klimaat zoals aan de Zee! 

Wanneer zouttherapie?:

Luchtwegaandoeningen:
hoesten
ontsteking van de luchtwegen
Bronchits
Astma
COPD/ dampigheid
Allergieën

huidziekten:
staart en maneneczeem
zomereczeem.

Versterking van het immuunsysteem

Ondersteuning van genezingsprocessen;
Wonden
ontstekingen.

Mok
schurft
Mijt
Stofwisselingsziekten
Preventie / profylaxe

De luchtwegen reinigen

Inhalatiestal als aanvulling bij Sportpaarden

Ook voor paarden die intensief getraind worden is de inhalatiestal een geweldige aanvulling. De nevel bestaat voor een groot deel uit Magnesiumzout. We kennen het allemaal uit de (mensen) sport. Ook sportpaarden blijken vaak een magnesiumtekort te hebben.
Hier zijn diverse publicaties over geweest. (bijvoorbeeld hier)

Werkwijze en behandelplan.

Het aantal behandelingen hangt af van de reden waarvoor er zouttherapie ingezet wordt.
Wij bieden arrangementen en maatwerk. In ons arrangementen bieden wij een 3 daagse, 5 daagse en 10 daagse kuur aan.
Een korte kuur van 3 dagen is voor gezonde paarden als immuunboost of voor prestaties te verbeteren. 

Als aanvulling voor sportpaarden of gewoon als wellness kan er natuurlijk altijd naar wens gekozen worden.

Bij vragen of twijfel bel, app mail of kom gerust een keer kijken. Maak dan wel even een afspraak.

Veiligheid

Het apparaat en zoutoplossing komt uit de medische wereld. Sinds 2001 is onze leverancier ook al bezig met deze vorm van therapie bij mensen. Nu nog steeds. Later is onze leverancier begonnen in de paardenwereld en met succes. Op diverse topstallen en bij bekende ruiters(in Duitsland) staat deze apparatuur. (zoals hier)Zoals al eerder gezegd kan men zelf mee in de stal. 100% veilig dus!
Natuurlijk wordt na iedere behandeling de zoutstal volledig ontsmet.